Blog > Komentarze do wpisu
Szpinakowe szaleństwo...
Jak szaleć to szaleć, powiedziała pani w sklepie i poprosiła 10 dag kaszanki. Dla kota. Ale od razu zaznaczyła, żeby nie była taka słona jak wczoraj:) To był chyba kot w butach, że pretensje od razu wyłożył karmicielce. U mnie takiego dzikiego zwierza nie ma, to i kaszanka zbędna. Zamiast niej, kupiłam szpinak.  Trochę za dużo jak na jeden posiłek, więc nadmiar jakoś musiałam spożytkować. Nie będzie się zielenina marnować i więdnąć. Obmyśliłam sobie naleśniki, ale żeby było bardziej zielono, to ten szpinak nie jako nadzienie miał robić, ale w cieście się znaleźć. Trochę miałam obawy, jak takie coś się będzie smażyć, ale wszystko poszło jak należy. To pewnie zasługa mojej dobrej współpracy z patelnią. Jak na razie nie strajkuje i spisuje się na medal. Za nadzienie za to robił ser biały. Wiecie, taki pospolity twaróg od łaciatej. Ona dba, abyśmy nabiał wcinali dobrej jakości. Całe połączenie dało znakomity efekt.

NALEŚNIKI SZPINAKOWE

składniki na ciasto:
  1. 0,25 kg mąki
  2. 1 szklanka mleka
  3. 1 szklanka wody
  4. 2 jajka
  5. sól
  6. pieprz
  7. odrobina czosnku w granulkach
  8. 0,30 dag szpinaku
  9. olej do smażenia (dodaję od razu do ciasta)
składniki na nadzienie:
  1. 0,50 dag półtłustego twarogu
  2. 1 średnia cebula
  3. pieprz
  4. sól ziołowa
  5. olej do podsmażenia cebuli
wykonanie:
naleśniki
Do miski wbić jaja, dodać mleko, sól, pieprz, czosnek. Dobrze roztrzepać, najwygodniej przy pomocy miksera, dodać mąkę i rozmieszać na gładką masę. Następnie dodać wodę, dobrze  zmiksować, dodać lekko obgotowany i drobno posiekany szpinak i połączyć z ciastem. Odstawić na ok. 25 minut.  Na rozgrzaną patelnię, delikatnie natłuszczoną (jeżeli do ciasta nie dodajecie tłuszczu), wylewać rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie ruchem kolistym po całej patelni. Smażyć, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni. Wtedy naleśnik odwrócić.
nadzienie
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Ostudzić. Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić. Doprawić przyprawami, dodać ostudzoną cebulę i wymieszać.
Tak przygotowanym nadzieniem smarować naleśniki.




przepis autorski

wtorek, 07 lipca 2009, zjedz_mnie

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/07/07 10:21:45
Szpinak nie jest dobry dla kota? Dziwnego masz kota ;]
-
2009/07/07 10:25:18
no, moja droga, podziwiam pomysłowość... szacuneczek - wyglądają znakomicie! jestem pod wrażeniem :))
-
2009/07/08 02:08:36
Ja też podziwiam pomyslowość :) Szpinak to podstawowe warzywo w mojej lodówce i jem go niemalże codziennie a na taki pomysł nie wpadłem :))
Przepis już przepisalem i nazwalem go "Naleśniki ze szpinakiem Zjedz mnie" - Czyż można bardziej adekwatnie???? :)
-
2009/07/09 13:51:47
Ghol:
Bo to jest kot niewitek, nawet kuwety nie brudzi:)

Zołza:
Super, że zielenina wywarła na Tobie wrażenie ... pozytywne:)

Desmond:
No! To masz nowy sposób na pozbycia sie szpinaku z lodówki:) A nazwa naleśników brzmi - DUMNIE:)))

-
2009/07/09 21:52:21
fajnie wygladaja te nalesniki
skusze sie chyba i zaszeleje w kuchni w weekend :)
-
2009/07/10 10:06:23
Sklerozatoja:
Skuś się i szalej. Jakby coś nie wyszło, to zielony kolor uspokaja i masz dwa w jednym:)
-
2009/07/11 17:06:33
zrobiłam! mam 2 bomble na dłoni, ale zrobiłam! wyszły mi smaczne, bo wizualnie to nie były tak apetyczne jak na twoich zdjęciach ;)
-
2009/07/11 20:16:30
Super są te naleśniki! Zrobię je na bank!!!!
Pozdrówka weekendowe!
-
2009/07/13 09:46:53
Sklerozatoja:
Cóż znaczą 2 bomble jak podniebienie usatysfakcjonowane:)

Andzia:
Kogo jak kogo, ale że Ciebie one zaciekawią to byłam pewna:)))
-
2009/07/21 14:19:24
też masz widzę fioła na punkcie szpinaku, naleśniki wyglądają szałowo :)
-
2009/07/22 10:50:12
Wegetarinka:
Mój fioł objawił się, jak spróbowałam go po raz pierwszy. Pierwsza myśl - cholera to jest dobre! A, że jakoś za dziecka mnie tym nie karmiono, to można powiedzieć, że odkryłam smak, który mnie na tyle urzekł, iż cały czas kombinuję potrawy z nim w roli głównej:)




Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Top Blogi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...