Blog > Komentarze do wpisu
ZAPIEKANE NALEŚNIKI
Bywa tak, że weny mi w kuchni brak. Wymyślenie jakiegokolwiek dania to prawdziwy ból. Mam nadzieję, że takie zaćmienie zdarza się nie tylko mnie (czyli nie jestem w ten sposób "wyróżniona" chacha). Człowiek to zwierzę lubiące zeżreć. Jednak po tym, jak nauczył się korzystać z ognia, przypraw, to ma coraz to wyższe wymagania. Przy takim zaćmieniu robię przegląd w lodówce, żeby zobaczyć co tam się po niej wala (względnie co do mnie woła "Mamo!":). Chwila zastanowienia i już prawie, prawie mam pomysł. Napinam muskuły intelektu, żyłka ciemieniowa niebezpiecznie pulsuje... i mam!!!
Zostały mi naleśniki z dnia wczorajszego! Do tego tylko nadzienie muszę wykombinować, a że nie mam ochoty na nie na słodko, to w takim razie musi być ostrzejsza wersja.

ZAPIEKANE NALEŚNIKI
składniki:
ciasto naleśnikowe
  1. 0,25 kg mąki
  2. 1 szklankę mleka
  3. 1 szklankę wody 2 jajka
  4. szczypta soli
  5. olej do smażenia (ja dodaję od razu do ciasta)
ciasto powinno być gładkie o konsystencji śmietany
farsz:
  1. 30 dag mięsa mielonego drobiowego
  2. groszek konserwowy
  3. 3 średnie pieczarki
  4. nieduża cebula
  5. papryka świeża
  6. sól
  7. pieprz
  8. bazylia
  9. papryka ostra lub pieprz caynne
  10. olej do smażenia
dodatkowo:
  1. ser żółty ostry
  2. ketchup
wykonanie:
Naleśniki
Do miski wbić jaja, dodać mleko, sól, dobrze roztrzepać, oczywiście przy pomocy miksera, dodać mąkę i rozmieszać na gładka masę. Następnie dodać wodę i dobrze  zmiksować. Na rozgrzaną patelnię, delikatnie natłuszczoną (jeżeli do ciasta nie dodajecie tłuszczu), wylewać rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie ruchem kolistym po całej patelni. Smażyć, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni. Wtedy naleśnik odwrócić.
Farsz
Zmielone mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać pokrojoną cebulę, pieczarki i paprykę. Chwilę dusić. Dodać groszek konserwowy. Na naleśniki nałożyć przygotowany farsz, zawinąć, położyć na nim plasterki żółtego sera. Tak przygotowane naleśniki włożyć do naczynia  do zapiekania.  Zapiekać ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.




przepis autorski
poniedziałek, 16 lutego 2009, zjedz_mnie

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/02/16 16:11:01
ale smakuśnie wyglądają :) i kuszą
-
2009/02/16 20:03:58
Mietowka:
Dzięki. Naleśniki to w sumie wdzięczny produkt, który można wykorzystywać na wiele sposobów;]
-
2009/02/18 08:21:39
bardzo smacznie wyglądają i na pewno takie są. Zdarzyło mi się robić podobne "ideowo" ;), aczkolwiek prostsze w wykonaniu, bo zamiast farszu, do środka szedł plaster szynki. Ser żółty - również do środka + odrobina tymianku. I zamiast zapiekać w piekarniku, obsmażałem na patelni. Ketchup na wierzch - oczywiście obowiązkowo. :)
-
2009/02/18 09:07:46
Blackrider:
Ciekawa propozycja, Ty mi normalnie konkurencję robisz;]

Kontakt:
   zjedz_mnie (at) gazeta.pl




Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Top Blogi Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...